Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J95a50n 66F18e56r11e50n90c

26. 2. 2023 12:12

Je to iluze. Pochybuji, že nějaká půjčovna bude udržovat dostatečně velký a rozmanitý vozový park na to, aby bylo dost aut i v poptávkových špičkách, např. od pátku do neděle, v období jarních a letních prázdnin, atd. Kdyby ano, dostane se na stejnou statistiku: většina jejích aut bude 95 % času bez užitku zaparkována. No dobrá, tak o něco méně. A zkusíme si ještě jiný výpočet: vypůjčené auto na desetidenní dovolenou, sazba: 2 Kč za minutu (a to je sleva pro nové klienty). Na 10 dní: 28 800 Kč, bez najetých km, bez pohonných hmot. Zkuste to dvakrát do roka a pak počítejte... Půjčovny aut existují snad tak dlouho, jako auta sama. Byla to vždy výborná a užitečná služba, sám jsem ji mnohokrát využil. Stal-li jste se opakovaným či dokonce stálým zákazníkem, vypůjčovatel se k vám choval opravdu hezky. Ale nikdy to nebylo masové hnutí ani podnikání. Carsharing je taková půjčovna, ale opředená sociálním inženýringem o klimatu, planetě a životním prostoru ve městech. Ideologie může zabrat, na chvíli. Ale myslím, že ani s ní se to neujme (pokud se to nerozkáže zákonem, resp. se nezakáže osobní vlastnictví vozidel).

0 0
možnosti
Foto

Vůbec si nedovedu představit, jak bych se sdíleným autem jezdil na golf. Například ráno jsem se kouknul z okna, juknul do mobilu na aplikaci počasí a vidím, že dneska by to šlo. Vzal jsem si své hole a po snídani vyrazil. Nevím, jak bych to praktivoval s nějakým sdíleným autem... Jezdím hrát dvakrát až třikrát týdně a taky potřebuji jednou týdně zajet na velký nákup.

0 0
možnosti
Foto

Cenový výpočet nějak nesedí.

Se svým autem bych těch 200 km jel za celkovou sumu cca 1000 kč se vším všudy.

Je v tom: palivo (mám malé auto se spotřebou 4-6 l/km), pojištění (havarijní i povinné), parkovací zóna na rok, údržba, amortizace ceny auta, nájem garáže.

Část nákladů se vrátí tím, že není třeba platit za MHD při cestě do zaměstnání - ve dvou lidech jsou v mém případě náklady za auto stejné jako za MHD, navíc tím dva lidé ušetří dohromady hodinu denně. Kolik by stálo takové denní dojíždění s carsharingem?

Podstatnou výhodou vlastního auta je navíc pohotovost k použití bez zvýšených nákladů.

2 0
možnosti
JP

Autor bláhově doufá, že každý, kdo sdílené auto použije, ho taky po použití vyčistí / doplní pohonné hmoty / opraví píchlou pneumatiku / opraví další potřebné věci, např. po havárce... a další si doplňte dle libosti. Jenže ono to tak mnohdy nefunguje ani v rodině, natož mezi cizími lidmi.

5 0
možnosti
PV

Kdyz si predstavim takove obycejne SVJ, jak se vsichni majitele peclive a dobrovolne staraji o spolecny majetek ... ;-D

3 0
možnosti
ZH

Autor asi nějaký tzv. carsharing, česky půjčovnu provozuje, jinak si tento PR článek plný nesmyslů vysvětlit nemohu.

2 0
možnosti
JK

Pokud to někomu vyhovuje, nic proti. Já osobně si to ale nedokážu představit. Chci mít svoje auto u domu kdykoliv k dispozici a nehodlám se o něj s nikým dělit. To ovšem neznamená, když kamarád potřebuje někam nutně zajet, když má třeba auto v servisu, že mu své nepůjčím.

2 0
možnosti
Foto

Utopie, jako mnoho dnešních "woke" názorů.

5 0
možnosti
Foto

Kdyby to bylo tak skvělé, jak uvádíte, už by to dávno všude fungovalo.

Mimochodem, v padesátých letech se u nás, po vzoru CCCP, postavilo několik bytových domů, kde sociální zařízení a kuchyň, byly společné, dnes se tomu vzletně říká sdílené.

Rychle se od toho upustilo.

6 0
možnosti
MH

U autora bych bral mládí jako součet nezkušenosti a naivity současně.

Sdílení je jen moderní název pro autopůjčovnu se všemi vyjmenovanými klady a zápory.

Každý by si měl zvážit, co mu vyhovuje.

Každopádně většina carsharingů, které dokonce dostaly na svůj rozjezd či provoz dotaci v minulosti skončily s velkými dluhy viz Paříž a další velká města podporující "moderní" trendy.

3 0
možnosti
  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 294x
Jsem nadšenec do mobility, technologií, sportu a života ve městě. Rád bych vám tato témata přiblížil a představil. 

Další příspěvky a výhody na Medium.com

Seznam rubrik